Szczyrk

Wiadomości o historii miasta, legendy o Ondraszku i Klimczaku, ciekawostki folklorystyczne Szczyrku i okolic znajdziemy na  www.szczyrk.info.pl  oraz www.szczyrk.pl.

Polecamy

4 kwietnia 1994 roku, w setną rocznicę udokumentowanych objawień Matki Najświętszej dwunastoletniej dziewczynce, Julianie Pezda, ks. bp Tadeusz Rakoczy poświęcił i konsekrował ołtarz i kościół „na Górce”, a 3 maja osobnym dekretem ogłosił kościół lokalnym sanktuarium pod wezwaniem Królowej Polski. 21 września 2008 roku ukoronowano cudowny obraz Matki Bożej Królowej Beskidów koronami poświęconymi przez Ojca Świętego Benedykta XVI.

Od ponad 60 lat posługę w tym miejscu sprawują księża Salezjanie podejmując różne inicjatywy duszpasterskie ubogacające życie religijne regionu. www.szczyrk.sdb.org.pl

Mający przeszło 200 lat drewniany kościół w całości pokryty gontem, jako perełka architektoniczna zaprasza do swego wnętrza urządzonego w stylu późnobarokowym. W większości znajdujące się tutaj zabytki pochodzą z nowosądeckiego klasztoru norbertanów. Na uwagę zasługuje szczególnie ołtarz główny, gdzie nad tabernakulum umieszczono figurę patrona parafii św. Jakub Apostoła w towarzystwie św. Piotra i św. Stanisława Kostki. Od roku Jakubowego –  2011 kościół został podniesiony do rangi lokalnego Sanktuarium św. Jakuba. www.szczyrk.wiara.org.pl

• Jaskinie:

Lodowa – położona na południowo – wschodnim stoku Hyrcy wzięła swoją nazwę od nacieków lodowych pokrywających ściany i podłoże właściwie przez cały rok, łatwa do zwiedzania,

Salmopolska – położona jest pod Przełęczą Salmopolską od strony Wisły. Tworzą ją sale poprzedzielane wąskimi szczelinami, co znacznie utrudnia jej zwiedzanie,

Malinowska – leży na południowo – wschodnim stoku Malinowej. Wejście do jaskini stanowi 10 metrowa, pionowa szczelina, do której (na potrzeby turystów) przytwierdzona jest drabinka,

Grotę Klimczoka – rozciąga się na południowych stokach Trzech Kopców i jest najdłuższą z dostępnych w okolicach Szczyrku jaskiń. Położona jest przy żółtym szlaku, który prowadzi ze szczytu Klimczoka na Błatnią.

Szlaki górskie i rowerowe

Propozycje szlaków znajdziemy na: www.szczyrk.pl (zakładka proponowane wycieczki i mapy szlaków), www.szczyrk.info.pl (zakładka turystyka),  www.przewodnikbeskidy.pl.

Beskidzkie Camino – Droga św. Jakuba

Święty Jakub – patron pielgrzymowania i we współczesnej Europie gromadzi na swych szlakach wielu pielgrzymów. W Szczyrku, przy tamtejszej parafii działa Bractwo Św. Jakuba, które uczestniczy w wytyczaniu, oznakowaniu i propagowaniu  „polskich  jakubowych dróg”, a szczególnie Beskidzkiej Drogi św. Jakuba. (Zwłaszcza odcinka III i IV). Bliższe informacje na temat Bractwa, jego działalności i Jakubowej Drogi znajdziemy na www.bractwojakuboweszczyrk.pl.

Sporty zimowe

Szusowaniu narciarzy i snowboardzistów po pięknej okolicy Szczyrku sprzyja bogata oferta wyciągów narciarskich i wytyczonych tras zjazdowych. Można tutaj także założyć narty biegowe i udać się na białe trasy, albo poskakać na skoczni Skalite. Białe szaleństwo wspierają szkółki narciarskie, wypożyczalnie sprzętu i serwisy narciarskie.  Informacje o możliwościach uprawiania sportów narciarskich znajdziemy nawww.szczyrkowski.plwww.szczyrk.cos.pl.