Oaza Ewangelizacji z Pszowa

Ruch Światło-Życie (Oaza) to wspólnota ludzi wierzących w kościele rzymskokatolickim, którą zapoczątkował Czcigodny Sługa Boży ks. Franciszek Blachnicki. My, oazowicze rejonu Pszów i Pogrzebień archidiecezji katowickiej, pojechaliśmy na rekolekcje Oazy Ewangelizacji (8-10 kwietnia b.r.) do Bielska-Białej. Na pewno nie był to czas zmarnowany, ponieważ mogliśmy go spędzić wspólnie jako wspólnota młodzieżowa razem z Bogiem. Mogliśmy spotkać się z Dobrym Pasterzem w Eucharystii, Jutrzni, Najświętszym Sakramencie, jak też pobyć z jego Słowem poprzez Namiot Spotkania, konferencje czy też spotkania w grupach. Oprócz celu naszego wyjazdu, czyli obcowania z Bogiem, było również mnóstwo zajęć, które pomogły nam poznać siebie nawzajem oraz zacieśnić więzy przyjaźni pomiędzy nami. Były to różnego rodzaju celebracje wspólnoty: zabawy, śpiewy, rozmowy. Te rekolekcje były dla nas takim swego rodzaju cukierkiem od Pana Boga. Wielu z nas potrzebowało takiego oddechu od rzeczywistości i poświęcenia tego czasu Panu Bogu. dzięki tym rekolekcjom na pewno wielu z nas mogło na nowo odkryć Pana Boga i odrodzić się duchowo.

– Adrian Bugdol, lat 16.