Poznaj Nas – Oferta

Jubileuszowe Centrum Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej powstało w roku 2002 z myślą o wszystkich, którzy poszukują miejsca do przeżycia kilku dni z dala od codziennego zgiełku. Stanowi ono świetną bazę rekolekcyjno-wypoczynkową i jest otwarte dla każdej grupy zarówno pod opieką duszpasterza, jak i poszukującej możliwości realizacji własnego programu we współpracy z kierownikiem ośrodka.

Jeśli ktoś z niedowierzaniem myśli jak można odpocząć i odnowić się duchowo w mieście niech zaglądnie do naszego Centrum w Lipniku. Ośrodek położony jest na obrzeżach Bielska-Białej w Lipniku. Cisza i spokój pozwalają przeżywać tutaj rekolekcje, dni skupienia, czy zwykłe kilka dni wypoczynku. Do centrum miasta można łatwo dojechać komunikacją miejską. Dla tych, którzy nie znają Bielska-Białej jest to wyprawa godna polecenia – przecież nie bez przyczyny nasze miasto nazywane jest „Małym Wiedniem”.

Nasze Jubileuszowe Centrum jest otwarte przez cały rok dla grup parafialnych i stowarzyszeń katolickich, które chcą skorzystać z możliwości formacji w naszym domu.

Ośrodek może również stanowić bazę dla pieszych wycieczek w Beskidy: bezpośrednio z ośrodka na Hrobaczą Łąkę pod Krzyż Jubileuszowy (828 m. n. p. m.) – 1,30h. Dzięki komunikacji miejskiej łatwo zaplanować również wycieczki na Szyndzielnię, Klimczok, Dębowiec czy Kozią Górkę oraz jeszcze dalej do Szczyrku, gdzie latem można korzystać z licznych szlaków górskich, a zimą istnieje możliwość uprawiania narciarstwa. Centrum jest również dobrą bazą noclegową dla grup pielgrzymkowych zmierzających do sanktuariów Polski południowej.

Zapraszam
Ks. Adam Bieniek

NASZA OFERTA

Rekolekcje i dni skupienia dla grup parafialnych
Wakacyjny wypoczynek dla dzieci i młodzieży
Noclegi dla grup pielgrzymkowych
Zielone szkoły
Konferencje i spotkania formacyjne

Z naszej oferty oferty mogą skorzystać zorganizowane grupy.
Koszt wyżywienia i noclegu 55-60 zł/osobę
Przy grupach liczniejszych i dłuższym pobycie istnieje możliwość negocjacji kosztów.

Organizacja jednodniowej konferencji, spotkania formacyjne, koleżeńskie – obiad (dwa dania), ciepłe napoje i wynajęcie sali
Koszt 35-40 zł/osobę

NASZE MOŻLIWOŚCI

ośrodek dysponuje 48 miejscami noclegowymi