Poznaj Nas – Oferta

Jubileuszowe Centrum Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej powstało w roku 2002 z myślą o wszystkich, którzy poszukują miejsca do przeżycia kilku dni z dala od codziennego zgiełku. Stanowi ono świetną bazę rekolekcyjno-wypoczynkową i jest otwarte dla każdej grupy zarówno pod opieką duszpasterza, jak i poszukującej możliwości realizacji własnego planu.

Jeśli ktoś z niedowierzaniem myśli jak można odpocząć i odnowić się duchowo w mieście niech zaglądnie do naszego Centrum w Lipniku. Ośrodek położony jest na obrzeżach Bielska-Białej w Lipniku. Cisza i spokój pozwalają przeżywać tutaj rekolekcje, dni skupienia, czy zwykłe kilka dni wypoczynku. Do centrum miasta można łatwo dojechać komunikacją miejską. Dla tych, którzy nie znają Bielska-Białej jest to wyprawa godna polecenia – przecież nie bez przyczyny nasze miasto nazywane jest „Małym Wiedniem”.

Nasze Jubileuszowe Centrum jest otwarte przez cały rok dla grup parafialnych, stowarzyszeń katolickich i osób prywatnych,  które chcą skorzystać z możliwości formacji w naszym domu.

Ośrodek może również stanowić bazę dla pieszych wycieczek w Beskidy: bezpośrednio z ośrodka na Hrobaczą Łąkę pod Krzyż Jubileuszowy (828 m. n. p. m.) – 1,30 h.

Dzięki komunikacji miejskiej łatwo zaplanować również wycieczki na Szyndzielnię, Klimczok, Dębowiec czy Kozią Górkę oraz jeszcze dalej do Szczyrku.  Latem można skorzystać z licznych szlaków górskich, a zimą istnieje możliwość uprawiania narciarstwa. Centrum jest również dobrą bazą noclegową dla grup pielgrzymkowych zmierzających do sanktuariów Polski południowej.

Zapraszamy

NASZA OFERTA

+ Rekolekcje i dni skupienia dla grup parafialnych
+ Wakacyjny wypoczynek dla dzieci i młodzieży
+ Noclegi dla grup pielgrzymkowych
+ Zielone szkoły
+ Konferencje i spotkania formacyjne
+ Indywidualne rekolekcje
+ Indywidualny pobyt turystów

Koszt wyżywienia i noclegu 90 zł/osobę

Dodatkowo:

• Organizacja jednodniowych konferencji, spotkań formacyjnych – (obiad, ciepłe napoje i wynajęcie sali)
  • Organizacja rodzinnych przyjęć (chrzty, komunie, urodziny, jubileusze, stypy).

Koszt do ustalenia indywidualnego.

NASZE MOŻLIWOŚCI

ośrodek dysponuje 48 miejscami noclegowymi
pokoje są 8, 6, 5, 3, 2 i 1 osobowe
osobne węzły sanitarne: WC, umywalki i prysznice
kaplica
jadalnia oraz całodniowa „Kuchnia Chochla”, gdzie można we własnym zakresie zamówić świeże i pożywne posiłki.
sala audiowizualna z dostępnym sprzętem – ekran, rzutnik, internet
trawiaste boisko do siatkówki
ogród z infrastrukturą
miejsce na spotkanie przy grillu