Catering – Stołówka

Tu znajdziesz dodatkowe informacje:

Kwiecień 2017

Od 3 kwietnia nasza stołówka będzie działała w nowej odsłonie.

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych

Listopad 2016

W budynku Jubileuszowego Centrum Caritas w Bielsku-Białej Lipniku ruszyła specjalna stołówka, w której można zjeść lub zamówić z dowozem smaczny i zdrowy obiad. Całkowity dochód z działalności stołówki, która już cieszy się olbrzymią popularnością wśród bielszczan, jest przeznaczony na charytatywną działalność statutową fundacji, założonej przez Caritas diecezji bielsko-żywieckiej.

Choć stołówka zaczęła działać 6 listopada, sala lipnickiego Jubileuszowego Centrum Caritas od kilku dni codziennie zapełnia się licznymi osobami, które chcą zjeść dwudaniowy obiad, a jednocześnie wspomóc szlachetny cel.

Rafał Chrzan, menedżer projektu, przyznał, że pozytywny odzew na ten pomysł, mile go zaskoczył. „Ludzie tu przychodzą, jedzą obiad i mówią, że w ten sposób chcą pomagać. A dopiero zaczęliśmy działać” – zauważył w rozmowie, zapraszając na oficjalne otwarcie w niedzielę 13 listopada po Mszy św. w kościele Narodzenia NMP w bielskim Lipniku o godz. 11.00. Tego dnia będzie można zjeść dwudaniowy obiad za dowolną ofiarę. Przygotowano około 200 posiłków.

Chrzan podkreślił, że ze stołówki korzystają też osoby samotne, potrzebujące, które w ramach usługi cateringowej mogą zamówić obiad z dowozem. „Nie brakuje wśród naszych klientów osób pracujących do późna, zamawiających obiad dla rodziny” – dodał menedżer, który sam wydaje posiłki, a niekiedy także jest kierowcą dowożącym obiady ofiarowanym przez Caritas samochodem.

Codziennie stołówka Caritas przygotowuje inny obiad. Do wyboru są dwa dania: mięsne i jarskie. Stołówka w Lipniku jest także przygotowana do obsługi imprez okolicznościowych. „Właściwie cały maj przyszłego roku mamy już zarezerwowany na komunie” – podkreślił Chrzan i zaznaczył, że każde przygotowane tu danie jest popisowe i bierze się z serca. „Staramy się przyrządzać dania pracochłonne, na które ludzie nie mają czasu na co dzień” – wyjaśnił.

Na pomysł otwarcia stołówki wpadli szef Jubileuszowego Centrum Caritas w Lipniku, ks. Adam Bieniek, Rafał Chrzan, a projekt wsparł ks. Robert Kasprowski, dyrektor diecezjalnej Caritas.

Stołówka-catering, mieszcząca się przy ul. Polnej 31, nieopodal lipnickiego kościoła parafialnego, jest otwarta od poniedziałku do piątku, od 12.00 do 17.00. Cena domowych posiłków – 10 zł za zupę i drugie danie z dowozem – została tak skalkulowana, aby była przystępna dla osób o niższych dochodach, jak również nie mogących wychodzić z domu. Osoby chcące stale stołować się w placówce Caritas, mogą liczyć na zniżki w ramach wykupionego karnetu.